Prof. Mathieu Vinken staat op de foto in het midden, met naast hem Ann Van den Broeck (directeur van het Antigifcentrum) en Dirk Van Raemdonck (voorzitter van de Koninklijke Academie voor geneeskunde van België)

Prof. Mathieu Vinken, verbonden aan het departement Farmaceutische en Farmacologische Wetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft de vijfjaarlijkse ‘Prijs Dr. Monique Govaerts en Joseph Lepoix voor de studie van intoxicaties’ gewonnen. De prestigieuze prijs is een initiatief van het Antigifcentrum en de Koninklijke Academie voor Geneeskunde in België en is bestemd voor een wetenschapper die zich onderscheidt op het gebied van toxicologisch onderzoek.

Prof. Vinken introduceert een innovatieve methode om de veiligheid van verschillende chemische stoffen voor de mens nauwkeurig te voorspellen. Het gaat dan om stoffen die voorkomen in biociden, voeding, cosmetica en farmaceutische producten. Prof. Mathieu Vinken maakt gebruik van een combinatie van artificiële intelligentie en in vitro studies, en sluit het gebruik van proefdieren volledig uit. Het onderzoek richt zich in eerste instantie op levertoxiciteit door ophoping van galzuren maar kan in de toekomst ook worden toegepast op een breed scala aan vergiftigingen die worden veroorzaakt door chemische stoffen. 

Prof. Mathieu Vinken staat op de foto in het midden, met naast hem Ann Van den Broeck (directeur van het Antigifcentrum) en Dirk Van Raemdonck (voorzitter van de Koninklijke Academie voor geneeskunde van België). 

Meer informatie over het wetenschappelijk werk van Mathieu Vinken op de website van de VUB, via deze link.